En ny leders fallgruver

En ny leders fallgruver

Hvordan sikre suksess i ny lederrolle


Av Agnethe Ellingsen


Januar 2021    |    AgnelliMagasinet    |    Lesetid: 2 minutter


Det å starte i en ny lederjobb er spennende og du som leder er sannsynligvis supermotivert og full av forventninger. Du går inn i hvetebrødsdagene med pågangsmot og optimisme. Det kan gå veldig bra men det kan også være at du snubler i noen fallgruver. Ved å være oppmerksom på hvilke disse er kan du lettere styre unna.

Først og fremst er det viktig å si at din nye arbeidsgiver har ansvar for å tilrettelegge for god onboarding av deg som leder. Det er et samarbeidsprosjekt dere i mellom, der du også skal forvalte den nye rollen på en god måte. Samtidig viser det seg at mange ledere slutter ganske raskt etter å ha begynt i ny jobb. Nå er det selvsagt ikke bare lederens feil. Det kan være uventede hendelser i markedet som finanskriser og pandemier, eller at det dukket opp en annen mulighet det ikke gikk å si nei til. Men også at virksomheten ikke har lagt tilrette for at lederen kan lykkes.

Men det er også noen snubletråder som du ubevisst kan legge ut for deg selv. Særlig om du er eksternt rekruttert. For denne fasen er ganske kritisk og sårbar. Du kjenner ikke alle og de kjenner ikke deg, du har ikke samme nettverk og støtteapparat som du hadde før, og det er ingen laurbær å hvile på. Det kan også være uklart hva selve rollen innebærer. Det er mye å gjøre seg kjent med og samtidig skal du lede de du ikke kjenner, ta beslutninger på usikkert grunnlag, være ydmyk og samtidig utvise lederskap. Du vil jo så gjerne bevise at du var riktig valg, samtidig kan du kjenne på stresset og da er det lett å snuble. Her er noen fallgruver andre ledere har gått i og som du bør være oppmerksom på: 

 • Lederen leder akkurat som før uten å tilpasse seg den nye konteksten

 • Lederen mener å sitte på sannheten og tar for raske avgjørelser før helhetsbildet er på plass

 • Lederen vil ikke skuffe og gjør alle oppgaver selv

 • Lederen vektlegger ikke å utvikle relasjoner men vikler seg inn i hamsterhjulet med driftsoppgaver

 • I alt stresset evner ikke lederen å kommunisere med troverdighet og tydelighet

 • Lederen glemmer å forankre oppgaver med de viktigste interessentene

 • Lederen forstår ikke kulturen og maktspillet i kulissene

 • Lederen trer ikke frem og utviser lederskap når andre forventer det i vanskelige situasjoner

 • Lederen jobber masse, men ikke med det som forventes

Snubler du i en eller flere av disse, kan det bli vanskelig å få den tilliten du trenger. Nå er det ingen fasit for ledelse og alt er avhengig av situasjon. Men klarer du å unngå disse vil du være bedre rustet for suksess i din nye rolle.

Trenger du inspirasjon til hvordan du kan unngå dem? Da kan du lese mer her.

Lykke til!


Denne formidlingsartikkelen er et redigert utdrag fra Ellingsen, Agnethe (2016): 100-dagerskoden. Hvordan mestre ny lederrolle og unngå fallgruver. Cappelen Damm Akademisk.

Les flere artikler fra AgnelliMagasinet

Vær en karriereturist!

Mange tester ut en ny jobbrolle eller et nytt studie først når de starter, men det kan vise seg å bli en kostbar erfaring om det viser seg å ikke...

Er lederjobben riktig for deg?

Det er lett å forelske seg i ny og attraktiv stilling, men du kan lure deg selv og overse hvilke kompetanser og kvalifikasjoner som faktisk kreves.

En ny leders fallgruver

Det å starte i en ny lederjobb er spennende og du som leder er sannsynligvis supermotivert og full av forventninger. Du går inn i hvetebrø...

Ta kontroll over eget rykte

Når du starter opp i ny rolle ivrer du etter å bli kjent med dine nye kollegaer og utvikle nye relasjoner. Det du kanskje ikke er klar over er at...

Den krevende overgangen

Det å signere en ny jobbrolle er spennende og du gleder oss til å ta fatt på nye oppgaver og bli kjent med ny organisasjon, nye kollegaer og oppgaver. Les...


Er du interessert i å høre mer?
Ta kontakt her
  *Jeg godkjenner at Agnelli AS kan sende meg epost